dimarts, 1 de juny del 2010

Temps de cireres a La Salzadella




Com cada any per aquestes dates toca anar a La Salzadella a collir cireres.
La Salzadella és un poblet de aproximadament uns 700 habitats situat en el cor del Maestrat. En el més de novembre, quan vam fer la paella estil Salzadella a Blanes, ja os vaig fer cinc cèntims sobre aquesta terra que tant admiro.
Terra de secà, terra verge, terra dura, terra d’extrems, fred rigorós a l‘hivern, calor intensa a l’estiu i moltes mosques. Terra de oliveres mil·lenàries i bons olis, terra de garrofers, d’ametlles, de figueres, de romaní i de farigola, de perfums i sensacions intenses.....

Terra preciosa.
En Josep M Espinàs descriu aquest indret i la seva gent de forma formidable en el seu llibre “ A peu pel Alt Maestrat”.
Però, i les cireres? us preguntareu. Les cireres són una exclusiva de La Salzadella. Cap altre municipi dels voltants es dedica al conreu de la cirera. Perquè?, no ho sé. Perquè i quan és van començar a plantar cireres a La Salzadella? Tampoc ho sé. Però sí que sé que les cireres de La Salsadella són de lo milloret que hi ha. Suposo que degut a les condicions extremes en les que creixen donen com a resultat unes cireres dolcíssimes i de alta qualitat.

Enguany entre el 5 i 6 de juny s’ha celebrat la tercera fira de la cirera. Durant aquest dies la tranquil·litat habitual de aquest poble es transforma en una activitat febril on molts del seus habitants participen de forma voluntària en la decoració del poble posant canyissos al voltant de tota la plaça Mexico i dels carrers adjacents on s’instal·len les paradetes dels firaires oferint productes de la terra. Les diferents associacions del poble fan melmelades i cocs de cireres que es poden degustar allà mateix.
Per un altre banda els restaurants del poble ofereixen menús molt interessants on la cirera sempre forma part de la elaboració dels diferents plats ja siguin salats o dolços.


Us convido a tots/es a fer una escapadeta per aquestes terres, ja sigui en el més de juny quant la cirera està a punt de ser collida i menjada o bé un més abans, quant els cireres estan florits i l’espectacle és sublim.