dimarts, 21 de juny del 2011

Coca de Sant Joan (feta amb la Termomix)

Ingredients per 1 kg de coca:
120 g de sucre
La pell d’una llimona
La pell d’una taronja

Massa mare:
70 g de llet
25 g de llevat fresc de la fleca
1 culleradeta de sucre
130 g de farina de força

Massa:
60 g de llet
70 g de mantega a temperatura ambient
2 ous
25 g de llevat fresc de la fleca
30 g d’anís
450 g de farina de força
1 pessic de sal
Ou batut per decorar
Fruita confitada
70 g de pinyons
Sucre humitejat per decorar

Preparació:
Amb el vas i els ganivets de la termomix ben secs, polvoritzar el sucre programant 30 segons, velocitat progressiva 5–10. Afegir-hi la pell de llimona i de taronja (sense la part blanca) i programar 15 segons a velocitat 5–10. Retirar del vas i reservar.
Posar tots els ingredients de la massa mare en el vas i programar 15 segons, velocitat 4. Retirar del vas i formar una bola sobre el marbre enfarinat. Introduïu la massa en un bol i cobrir-ho amb aigua tèbia. Quan la bola de la massa floti i dobli el seu volum, ja estarà llesta.
Posar en el vas del termomix el sucre reservat, la llet, la mantega, els ous, el llevat premsat, l’anís, la farina de força, la sal i la bola de massa mare. Programar 30 segons, velocitat 6.
Amassar programant 3 minuts el vas tancat, velocitat espiga. Sense desmuntar el vas del termomix i sense treure el cubilet tapar-ho amb 2 draps de cuina. Deixar-ho reposar fins que la massa surti pel bocal (aproximadament 1 hora en funció de la temperatura ambient).
Baixar la massa amb la espàtula i tornar a amassar dintre el vas, programant 1 minut, vas tancat, velocitat espiga.
Retirar la massa del vas, estarà tova. Posar-la sobre el marbre enfarinat donant-li una forma ovalada, traslladar-la sobre la plata de forn, folrada amb paper i acabar d’estendre-la.
Pinar-la amb ou batut, decorar-la amb fruites confitades, pinyons i sucre humitejat. (Posar una mica de sucre sobre un plat i esquitar-lo amb aigua).
Deixar la coca reposar fins que dobli el seu volum.
Preescalfar el forn a 200 graus i coure-la a 180 graus de 20 a 25 minuts.