dimecres, 29 de desembre del 2010

Paella a l'estil de Salzadella (Baix Maestrat)

Ingredients per a 4 persones:200 gr. de conill (tallat a trossos petits)
200 gr. de pollastre (tallat a trossos petits)
1 sèpia mitjana amb la seva salsa (a la peixateria us la poden netejar)
½ kg de musclos
Una gamba per cap
Un pebrot verd i un de vermell mitjanets
Una ceba mitjana
100 gr. de mongetes verdes i/o 2 o 3 carxofes
Un tomàquet petit
Oli d’oliva
All i julivert
Sal pebre i “Carmencita”. (uns sobrets que porten les espècies necessàries per a la paella). Ho trobareu a quasi tots els supermercats.
Si la paella és per a més de 15 persones calculeu 1 Kg d’arròs per 3 l. d’aigua. (és calcula una tasseta de cafè per persona)
Si la paella és només per unes vuit persones calculeu una tasseta de cafè per persona +1 i el doble d'aigua + 4
Preparació:
Netejar els musclos, les gambes i la sèpia, i guardar la bossa de la salsa (la melsa)
Tallar totes les verdures a talls petits.
Mesurar la quantitat d’aigua i d’arròs i reservar-ho.
Triar bé la mida del paelló. A l’hora d’anar a comprar-lo ja veureu que hi han de diferents mides.
Cobrir la base del paellò amb abundant oli i començar a fregir les gambes. Una vegada fetes les traieu i les reserveu. A continuació enrossiu el pollastre i el conill prèviament salats, juntament amb la sèpia. Quan el pollastre i el conill estiguin al punt, retirar-ho i reservar. La sèpia es retira quan comença a saltar.
En el mateix oli es passa a fer el sofregit. Abans de tot comprovar si s’ha d'afegir oli o pel contrari retirar-ne (la paella no ha de quedar oliosa).
Primer fregir una mica la seva i el pebrot, les mongetes i/o les carxofes, i quan les verdures estiguin ben torradetes, sense que es cremin, afegir l’all tallat a làmines i la salsa de la sèpia. Remenar una mica i afegir el tomàquet i el julivert, salar-ho tot i deixar fer el "xup-xup" fins que el sofregit estigui fet (entre 5 i 10 min.) . En aquest moment introduïu el pollastre i el conill a la paella juntament amb la sèpia i barregeu-ho amb el sofregit.
Introduir l’aigua a la paella i deixar-ho bullir uns 5 minuts perquè es faci el brou, afegir el sobret de “Carmencita” i salar al gust. Finalment afegir l’arròs i poc després repartir els musclos per tot el paelló i deixar bullir de forma uniforme. A partir d’aquí la paella no es remena! Comproveu el punt de sal, si la trobeu sosa encara esteu a temps de agegir-hi sal. Si veieu que l’aigua s’evapora massa ràpid baixeu el foc, es aconsellable no afegir aigua a mitja cocció. Quan falta poc per que l’arròs estigui en el seu punt (es calculen uns 20 minuts aproximadament) col·locar les gambes de forma ordenada al voltant de la paella. Per tal que el grà d’arròs s’acabi de coure es retira el paelló del foc i es deixa reposar uns 5 minuts tapat amb un drap de cuina humit, sempre vigilant que no és covi.